☑ GRANTY NA BADANIA W ZAKRESIE ZDROWEGO ŻYWIENIA ☑
Program wspiera projekty badawcze dotyczące ochrony promocji i zapewnienia zdrowia poprzez żywienie.
W 2024 roku preferowane były takie obszary tematyczne jak:
1. Współwystępowanie czynnościowych zaburzeń przewodu pokarmowego i alergii na pokarm u dzieci.
2. Niedożywienie u dzieci z chorobami infekcyjnymi i przewlekłymi.
3. Wpływ leczenia żywieniowego doustnego i/lub dojelitowego w szpitalu i po wypisie na rehabilitację i rekonwalescencję.
Rodzaj wsparcia: |
DOTACJA |
Finansowanie: |
ZALICZKA |
Wysokość wsparcia: |
– maks. 100.000 zł (granty promotorskie), – maks. 250.000 zł (granty badawcze). |
Wkład własny: |
0%. |
Czas trwania projektu: |
– grant badawczy: maks. 2 lata, – grant promotorski: maks. 3 lata. |
Partner zagraniczny: |
NIE |
Składanie wniosków przez internet: |
TAK |
Kto może złożyć wniosek ? |
1. Osoba fizyczna. 2. Grupa osób fizycznych tworząca zespół badawczy. 3. Grupa zespołów badawczych, współrealizująca pakiet projektów lub jeden projekt wieloośrodkowy. Konkurs skierowany jest głównie do: – lekarzy, – badaczy zajmujących się tematyką żywienia, – dietetyków. |
Na co można uzyskać wsparcie ? |
1. Granty badawcze: – przeznaczone dla doświadczonych badaczy, – przyznawane w celu inicjowania i prowadzenia badań naukowych z zakresu żywienia człowieka. 2. Granty promotorskie są przeznaczone dla kandydatów chcących uzyskać stopień doktora. Preferowane obszary tematyczne w 2025 roku: 1. Zaburzenia odżywiania u dzieci >3 r.ż i dorosłych (anoreksja, bulimia, wybiórczość pokarmowa) w szczególności skala występowania, wpływ pandemii, postępowanie w tym dietetyczne, wpływ na stan odżywienia i konsekwencje zdrowotne. 2. Leczenie otyłości u dzieci i dorosłych ze szczególnym uwzględnieniem analizy stanu odżywienia. 3. Wpływ stanu odżywienia na przebieg terapii i rekonwalescencji u dzieci i dorosłych. Projekty związane z powyższą tematyką otrzymują dodatkowe 5 punktów do punktacji ogólnej. Rozpatrywane są jednak wszystkie wnioski związane z żywieniem człowieka, które spełniają warunki konkursowe. |
Informacje dodatkowe: |
Organizatorem programu jest Fundacja Nutricia. Ocena projektów odbywa się trójstopniowo: 1. Ocena abstraktu projektu badawczego przeprowadzona przez Radę Naukową. 2. Ocena formalna pełnego projektu badawczego, prowadzona przez Fundację. 3. Ocena merytoryczna pełnego projektu badawczego przeprowadzona przez Radę Naukową. W celu zapewnienia możliwości upowszechniania badań i ich wyników na forach międzynarodowych formularz wniosku oraz inne dokumenty muszą być sporządzane w języku angielskim. |
Termin składania wniosków: |
30 kwietnia każdego roku realizacji programu (przyjmowanie abstraktów) 30 lipca każdego roku realizacji programu (przyjmowanie pełnych wniosków grantowych po pozytywnej decyzji Rady Naukowej Fundacji) |
Źródło / Więcej informacji: |
Informacja o programie na stronie Fundacji Nutricia |
Kontakt |
Temat:
GRANTY NA BADANIA W ZAKRESIE ZDROWEGO ŻYWIENIA
Wysokość wsparcia:
- maks. 100.000 zł (granty promotorskie), - maks. 250.000 zł (granty badawcze).
Wnioskowanie przez internet:
- Tak
Partner zagraniczny:
- Nie
Finansowanie:
- zaliczka
Wnioskodawca:
- Osoba fizyczna
- Szkoła wyższa
- Instytut badawczy
Rodzaj wsparcia:
- dotacja