Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi ogłosił konkurs pn. „Zero food waste– nie marnuję żywności”. Zadaniem uczestników konkursu jest stworzenie wyjątkowego dania z resztek oraz przesłanie przepisu wraz ze zdjęciem lub filmem.
Celem konkursu jest zachęcenie do wdrożenia idei niemarnowania żywności oraz kreatywnego podejścia do sztuki kulinarnej z wykorzystaniem produktów, które pozostały z poprzednich posiłków czy zakupów.
Adresatami konkursu są:
1. Koła Gospodyń Wiejskich.
2. Gospodarstwa Domowe.
3. Społeczności lokalne obszarów wiejskich (świetlice, ośrodki kultury, kluby).
5. Szkoły gastronomiczne i branżowe (z zastrzeżeniem, że udział w konkursie osoby niepełnoletniej poniżej 16 roku życia, potwierdza pisemnie rodzic lub opiekun prawny).
Kategorie konkursowe:
1. Zapiekanki – danie powstałe z co najmniej 2 składników i poddane obróbce cieplnej w piekarniku, piecyku mikrofalówce lub innym źródle ciepła.
2. Sałatki – danie powstałe z możliwością zastosowania składników: świeżych, gotowanych, suszonych, wędzonych, pieczonych w różnych kompozycjach i ilościach, połączonych sosem, dipem itp. Sałatki mogą być jarskie lub z dodatkiem mięsa i ryb.
3. Słodko/słono – przekąski typu „na jeden kęs” o smaku słodkim lub słonym.
4. Dania z mięsem – dania powstałe z użyciem mięsa w różnej postaci jako jednego ze składników.
5. Dania jarskie – dania z użyciem tylko składników roślinnych. Nie dopuszcza się zastosowania mięs, ryb i owoców morza.
Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody.
Nagrody konkursowe:
– nagroda główna za zajęcie pierwszego miejsca w danej kategorii: 500 zł i dyplom;
– nagroda za zajęcie drugiego miejsca w danej kategorii: 300 zł i dyplom;
– nagroda za zajęcie trzeciego miejsca w danej kategorii: 200 zł i dyplom.
Jury może także przyznać wyróżnienia w danej kategorii w postaci nagród książkowych i dyplomów.
Specjalne nagrody będą ufundowane dla uczniów szkół gastronomicznych i branżowych uczestniczących w konkursie.
Zgłoszenia na zasadach opisanych w regulaminie można wysyłać do 24 marca br. na adres: kulinaria@nikidw.edu.pl
Więcej informacji można znaleźć na stronie organizatorów konkursu.
Źródło: Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi, nikidw.edu.pl.