☑ GRANTY DLA SEKTORA HORECA ☑
Wnioski o wsparcie mogą składać mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa (MŚP) z sektora HoReCa, turystyka lub kultura, które w latach 2020 lub 2021 odnotowały spadek obrotów w wysokości co najmniej 20 % liczony rok do roku. W ramach konkursu obowiązuje regionalny podział wsparcia polegający na tym, że nabory wniosków przeprowadzają Operatorzy działający w skali danego regionu obejmującego kilka województw.
Rodzaj wsparcia: |
DOTACJA |
Finansowanie: |
REFUNDACJA |
Wysokość wsparcia: |
maks. 90% kosztów kwalifikowalnych, do 540.000 zł. Intensywność wsparcia na poszczególne komponenty realizowane w ramach przedsięwzięcia MŚP musi być jednakowa. |
Wkład własny: |
min. 10%. |
Partner zagraniczny: |
NIE |
Składanie wniosków przez internet: |
TAK |
Kto może złożyć wniosek ? |
Mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa (MŚP) z sektora HoReCa, turystyka lub kultura, które w latach 2020 lub 2021 odnotowały spadek obrotów w wysokości co najmniej 20 % liczony rok do roku. Wnioskodawca na dzień złożenia wniosku musi prowadzić działalność gospodarczą w sektorze HoReCa, turystyka lub kultura oraz potwierdzić, że na dzień 31 grudnia 2019 lub najpóźniej od 20 marca 2020 r. prowadził działalność gospodarczą w sektorze (HoReCa), turystyka, kultura. |
Na co można uzyskać wsparcie ? |
1. Inwestycje w projektowanie i produkcję towarów i usług, takich jak: – zakup maszyn i urządzeń niezbędnych do wprowadzenia na rynek nowych produktów/usług, – roboty budowlane, w tym budowa nowych linii produkcyjnych, – inwestycje związane z zieloną transformacją, w szczególności zachęcające do zapobiegania powstawaniu odpadów, recyklingu/ponownego wykorzystania odpadów oraz wdrożenia rozwiązań w zakresie energii ze źródeł odnawialnych, – działania związane z wykorzystaniem technologii cyfrowych w związku z koniecznością dokonania zmian procesów, sposobu funkcjonowania przedsiębiorstwa lub wzmocnienia odporności na wypadek kolejnych kryzysów w sektorze, w którym prowadzona jest działalność. 2. Podnoszenie kwalifikacji pracowników, w tym np. szkolenia związane z nabyciem nowych umiejętności lub przekwalifikowaniem pracowników, lub; 3. Usługi rozwojowe na rzecz wspieranych MŚP, w tym np. opracowanie studium wykonalności, modelu biznesowego, opracowanie procedur technicznych. Wsparcie jest udzielane w ramach pomocy de minimis. |
Informacje dodatkowe: |
Nabory wniosków odbywają się w ramach Inwestycji A.1.2.1. „Inwestycje dla przedsiębiorstw w produkty, usługi i kompetencje pracowników oraz kadry związane z dywersyfikacją działalności”, Komponent A „Odporność i Konkurencyjność Gospodarki” Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO). KPO jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej. Instytucją Wspierającą jest Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP). Cel: wsparcie działań inwestycyjnych realizowanych przez mikro przedsiębiorców, małych lub średnich, prowadzących działalność w sektorze HoReCa, turystyka, kultura, dotkniętych pandemią COVID-19 w Polsce. W ramach konkursu obowiązuje regionalny podział wsparcia polegający na tym, że nabory wniosków przeprowadzają Operatorzy działający w skali danego regionu obejmującego kilka województw: Region 1 – województwa kujawsko-pomorskie, pomorskie, zachodniopomorskie, Region 2 – województwa mazowieckie, podlaskie, warmińsko-mazurskie, Region 3 – województwa lubelskie, małopolskie, podkarpackie, świętokrzyskie, Region 4 – województwa łódzkie, opolskie, śląskie, Region 5 – województwa dolnośląskie, lubuskie, wielkopolskie. Maksymalna wysokość kosztów kwalifikowalnych: 600.000 zł. |
Termin składania wniosków: |
14 października 2024 |
Źródło / Więcej informacji: |
Informacja o naborach wniosków na stronie PARP |
Kontakt |
Temat:
GRANTY DLA SEKTORA HORECA
Wysokość wsparcia:
maks. 90% kosztów kwalifikowalnych, do 540.000 zł. Intensywność wsparcia na poszczególne komponenty realizowane w ramach przedsięwzięcia MŚP musi być jednakowa.
Wnioskowanie przez internet:
- Tak
Partner zagraniczny:
- Nie
Finansowanie:
- refundacja
Wnioskodawca:
- MŚP
Rodzaj wsparcia:
- dotacja