⌛ GRANTY NA WSPÓŁPRACĘ PRODUCENTÓW W RAMACH SYSTEMÓW JAKOŚCI ŻYWNOŚCI ⌛
W dniu dzisiejszym rusza nabór wniosków o pomoc finansową w ramach interwencji I.13.4 „Rozwój współpracy producentów w ramach systemów jakości żywności” Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 (PS WPR). Organizatorem naboru wniosków jest Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR). Nabór jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.
Celem programu jest wsparcie producentów żywności w rozwoju produkcji oraz zapewnienie dostępności produktów wytwarzanych zgodnie z systemami jakości żywności na rynku.
Cel interwencji I.13.4
Głównym celem programu jest wzmocnienie współpracy w ramach systemów jakości żywności oraz rozwój produkcji produktów objętych tymi systemami.
Dofinansowanie ma także na celu zwiększenie sprzedaży produktów, a także wspieranie rozwoju innowacyjnych metod produkcji, zgodnych z normami zrównoważonego rozwoju.
Wysokość wsparcia i wkład własny
Dofinansowanie obejmuje operacje rozwojowe w czterech etapach, a jego wysokość zależy od bazowej wartości sprzedaży:
– 30% wzrostu w przypadku wartości sprzedaży od 40.000 zł do 150.000 zł,
– 25% wzrostu w przypadku wartości sprzedaży od 150.001 zł do 250.000 zł,
– 20% wzrostu w przypadku wartości sprzedaży od 250.001 zł do 350.000 zł,
– 15% wzrostu w przypadku wartości sprzedaży od 350.001 zł do 1.000.000 zł,
– 10% wzrostu w przypadku wartości sprzedaży powyżej 1.000.000 zł.
Kto może złożyć wniosek?
Do złożenia wniosku uprawnione są podmioty, które działają w ramach systemów jakości żywności, takie jak:
– grupy producentów rolnych,
– organizacje producentów,
– konsorcja,
– spółki cywilne,
– stowarzyszenia,
– spółdzielnie.
Warunkiem jest, by członkowie tych organizacji wytwarzali na terenie Polski produkty rolne lub środki spożywcze, posiadając przy tym ważne dokumenty potwierdzające uczestnictwo w systemie jakości żywności.
Na co można uzyskać wsparcie?
Wsparcie finansowe można uzyskać m.in. na:
– zwiększenie produkcji i sprzedaży produktów w ramach systemów jakości żywności;
– dostosowanie produkcji do warunków rynkowych;
– wdrażanie norm zrównoważonego rozwoju, w tym ograniczenie marnotrawienia żywności i ochronę zasobów naturalnych;
– rozwój wspólnych form marketingu i identyfikacji produktu;
– poszerzenie rynków zbytu, w tym nowe kanały dystrybucji,
Termin i sposób składania wniosków
Termin składania wniosków upływa 17 października 2024 r.
Wnioski można składać wyłącznie drogą elektroniczną poprzez Platformę Usług Elektronicznych ARiMR (PUE).
Szczegółowe informacje
Szczegółowe informacje na temat naboru wniosków można znaleźć na stronie ARiMR.
- Tak
- Nie
- MŚP
- NGO
- Spółdzielnia socjalna
- dotacja