► KONKURS KULINARNY DLA KGW
► 20.000 zł.
Konkurs ma na celu:
1. Kultywowanie polskiego dziedzictwa kulturowego związanego z tradycjami kulinarnymi.
2. Dbałość o poczucie tożsamości lokalnej.
3. Wspieranie Kół Gospodyń Wiejskich w aktywizacji społeczności lokalnej na obszarach wiejskich.
4. Promowanie zrównoważonego gotowania opartego na sezonowych, lokalnych produktach i idei zero waste.
Rodzaj wsparcia: |
NAGRODA RZECZOWA NAGRODA PIENIĘŻNA |
Budżet konkursu: |
20.000 zł. |
Partner zagraniczny: |
NIE |
Składanie wniosków przez internet: |
TAK |
Kto może wziąć udział? |
Koła gospodyń wiejskich zarejestrowane w Krajowym Rejestrze KGW. |
Informacje dodatkowe: |
Organizatorem konkursu jest Fundacja Krajowej Grupy Spożywczej S.A. „Pomaganie krzepi”. Współorganizatorem konkursu jest Krajowa Grupa Spożywcza S.A. Współorganizatorem II etapu konkursu jest Kutnowska Hodowla Buraka Cukrowego Sp. z o.o. Cele konkursu: 1. Kultywowanie polskiego dziedzictwa kulturowego związanego z tradycjami kulinarnymi. 2. Dbałość o poczucie tożsamości lokalnej. 3. Wspieranie Kół Gospodyń Wiejskich w aktywizacji społeczności lokalnej na obszarach wiejskich. 4. Promowanie zrównoważonego gotowania opartego na sezonowych, lokalnych produktach i idei zero waste. Konkurs składa się z dwóch etapów. Etap 1: polega na przesłaniu przez KGW przepisu autorskiego dania, którego składnikami są: przynajmniej jeden krajowy, sezonowy owoc i jedno krajowe, sezonowe warzywo. Danie może mieć charakter słodki lub wytrawny (nie może to być napój). Do drugiego etapu zostaną zaproszone 24 KGW. Etap 2: polega na przygotowaniu i zaprezentowaniu przed jury konkursowym dania, do którego przepis został przesłany w Etapie I. W ramach drugiego etapu zostanie wyłonionych 5 zwycięzców. Drugi etap konkursu odbędzie się 9 sierpnia 2025 r. w Pałacu i Stadninie Koni w Walewicach. Trzy zespoły biorące udział w II etapie konkursu zostaną zaproszone do udziału w festiwalu kulinarnym, podczas którego będą miały możliwość udziału w tzw. „live cooking” (tj. gotowaniu na żywo) i rywalizacji o nagrodę specjalną w wysokości 2.000 zł brutto. Nagrodami głównymi są nagrody rzeczowe – mały sprzęt AGD oraz produkty Grupy Kapitałowej Krajowej Grupy Spożywczej S.A. |
Termin składania wniosków: |
1 czerwca 2025 |
Źródło / Więcej informacji: |
Informacja o konkursie na stronie Fundacji Krajowej Grupy Spożywczej S.A. „Pomaganie krzepi” |
Kontakt |
Temat:
KONKURS KULINARNY DLA KGW
Budżet naboru wniosków:
20.000 zł.
Wnioskowanie przez internet:
- Tak
Partner zagraniczny:
- Nie
Wnioskodawca:
- Koło gospodyń wiejskich
Rodzaj wsparcia:
- nagroda